Skip to content Skip to footer

Sunnah

Jinns / Demonen

De wereld van de jinns en zijn geheimen zijn vaak een onderwerp dat mensen prikkelt als gevolg van het onbekende of onzichtbare karakter van dit soort schepsel.

Het accepteren van het bestaan ​​van de jinns is een fundamenteel onderdeel in de islam, omdat de Koran spreekt over het bestaan ​​van de mensheid en de jinn en er is zelfs een hoofdstuk genaamd “Al Jinn” ( Surah 72 ) .

Hieronder is een vers uit de Koran over het bestaan ​​van de jinns:

“وما خلقت الجن والإنس إلا ليعبدون”

“En ik heb de jinns en de mensheid, slechts geschapen om mij te aanbidden.” [ 51:56 ]

Er zijn ook een aantal authentieke hadith van de Profeet Mohammed met vermeldingen over de jinn. Bijvoorbeeld: “Er zijn drie soorten jinns. Een type dat vliegt in de lucht. Een ander type dat lijkt op slangen en honden en het derde type is een soort dat stopt voor rust en vervolgens weer zijn/haar reis hervat”

Hun Origine

Allah informeert ons in vele ayaahs dat de jinns gemaakt zijn van vuur, in het bijzonder”rookloos vuur”. Er wordt gezegd dat deze vorm van vuur het zuiverste is van het vuur. De mens is geschapen van “gladde klei” en de jinns uit rookloos vuur. Echter, net zoals de mens is ontstaan ​​uit modder of “gladde klei”, heeft de mens zijn eigen karakter. Zo zijn ook de jinns afkomstig uit rookloos vuur, maar hun werkelijke vorm is niet helemaal hetzelfde. Daarom is de reden waarom vuur en het vuur van de hel de kwaden en ongelovigen onder hen zal verbranden.

Zijn jinns goed of kwaad?

De jinns hebben een vrije wil en zoals de mensheid dat heeft. Jinns kunnen goed, slecht of kwaad zijn en ze bestaan uit gemeenschappen. Ze hebben gezinnen net zoals mensen dat hebben. Er zijn christelijke, joodse, moslim en ongehoorzaam of ongelovige jinns. Het kwaad of de kwaadaardige onder de jinns staan ​​bekend als shaytaan of shayateen (meervoud) en dit zijn de volgelingen van Iblies. Iblies is de gezworen vijand van de mensheid en heeft gezworen om alles te doen wat in zijn macht ligt om de mens te misleiden zodat zij volledig zullen verliesen in het hiernamaals. Door zijn trots weigerde hij het bevel van Allah om te buigen voor onze vader Adam (as). Iblies is de enige van de jinn soort die in leven blijft tot de dag des oordeels. Andere jinns leven hun verwachte levensduur en komen dan te overlijden.

Hun krachten

Jinns hebben mogelijkheden en krachten die de mens te boven gaan. Zij kunnen de mensen zien maar wij als mens zijn niet in staat om de jinns te zien. Sommige jinns hebben de mogelijkheid om zich zeer snel te verplaatsen en kunnen zelfs grote en extreem zware objecten vervoeren, maar dit is dan ook het hoogste niveau van kracht die de jinns kunnen bezitten. Zoals we kunnen zien in het verhaal van Suleyman toen hij hen (jinns) vroeg “wie kan mij de troon van de koningin van Saba kan brengen”. Suleyman vroeg wie hem de enorme troon kan brengen van de koningin die zich in Jemen bevond terwijl hij in Jeruzalem was. De enige onder de jinns die in staat was om deze uitdaging aan te gaan was een Ifrit. Dit type jinn (Ifrit) staat bekend als de sterkste (en misschien ook wel de slechtste) van hun schepping.

“Een Ifrit jinn zei: ” Ik zal het tot u brengen voordat u opstaat ​​van uw plaats. Ik heb hier de kracht voor en ik ben betrouwbaar”. [ 27:39 ]

Ze hebben ook de mogelijkheid om in een gedaante van een mensen, dier, vogels, etc te veranderen. Ze hebben tevens de mogelijkheid om op te stijgen naar hoge plaatsen buiten de atmosfeer van de aarde en kunnen luisteren naar de gesprekken in de hemelen.

Zijn de jinns sterker dan de mens?

Zoals hierboven vermeld, hebben jinns fysieke capaciteiten die mensen niet hebben. Echter, mensen zijn intellectueel sterker dan de jinns. Allah heeft de mensheid boven de jinns verkozen in termen van kennis en om deze reden heeft Allah Adam en de kinderen van Adam boven de jinns verkozen. En dit toont de status aan van kennis voor Allah – dat Allah degene met meer kennis heeft verkozen boven de fysiek sterkere. Het bewijs hiervoor is dat Allah Iblees bevolen heeft te knielen voor Adam, waarop zijn antwoord was: “Ik ben beter dan hem en Iblees werd jaloers. De profeten en boodschappers van Allah zijn allen mens geweest, er is nooit onder de jinns een boodschapper of Profeet (vzmh) geweest. Dit is tevens de reden waarom de jinns de religies volgen van de mens. De jinns leren en spreken ook onze talen. De kwaden onder hen voelen een enorme jaloezie en haat jegens de mens, omdat ze de zelfde status willen hebben in kennis en rang, maar gelukkig zijn dit alleen de kwaden die iets hebben tegen de mens.

De jinns zijn in staat om voort te bewegen in de aderen van de mens zoals het bloed stroomt in de aderen. Toen onze vader Adam werd geschapen, maar Allah nog niet zijn ziel ingeblazen had, zag Iblies Adam en klopte/tikte op zijn lichaam, dat op dat moment een hol geluid maakte (want we zijn inderdaad hol, we hebben een lege ruimte in ons lichaam) en zei: “Ik zal de controle over dit schepsel hebben”.

Voedsel van de jinns

Jinns eten voedsel, in feite is er een hadith in Sahih Muslim waar de Profeet (vzmh) heeft gezegd dat wanneer je vlees eet dan dien je het bot niet te verontreinigen met onzuiverheden omdat ik een dua heb verricht naar Allah en deze bot zal het voedsel worden van onze broeders uit de jinns. Dus, op de een of andere manier voorziet Allah de moslim jinns van voedsel middels de botten waarvan we gegeten hebben. De niet-moslim jinns proberen mee te eten van ons voedsel, maar wanneer we “Bismillah” zeggen voordat we voedsel tot ons nemen dan zijn de niet-moslim jinns niet in staat om van ons voedsel te eten.

Waar wonen jinns?

De jinns leven over de gehele aarde, maar ze wonen meestal op verlaten plaatsen zoals woestijnen, ruïnes en plaatsen van onzuiverheden zoals badkamers, afval terreinen en begraafplaatsen (voor de kwaden). Ze worden vaak gevonden op plaatsen waar zij kwaad en corruptie kunnen veroorzaken, zoals markten en winkelcentra. Shaytaans (kwaadaardige of slechte jinns) wonen ook in de huizen van de mensen. Het zeggen van “Bismillah” (In de naam van Allah) alvorens men een huis binnentreed belet hen om het huis binnen te treden of zeggen van “Bismillah” in het huis verdrijft hen.

Een zeer belangrijk punt dat ik wil maken is dat we allemaal een fort rond om onze huizen moeten bouwen om het te bescheremen tegen de shayateen. Het volgen van de Sunnah, het zeggen van de smeekbeden (dua) van RasulAllah zoals de dua’s alvorens het toilet binnentreden of bij het binnengaan en verlaten van de woning is erg belangrijk als bescherming tegen shayateen.

Moeten we bang zijn voor de jinns?

Veel mensen hebben bijgeloof of zijn bang voor de jinns en dit is absoluut niet het doel van spreking of het leren over de jinns. De realiteit is dat ze zwakker zijn dan ons wanneer we ons wenden tot Allah. De moslim jinns schaden ons niet en ze hebben geen enkele interesse of interactie met de mens. Het zijn onze broeders en ze laten ons met rust. Wat betreft de niet-moslim jinns die ons kwaad willen doen, hun belangrijkste methode om schade aan te richten en kwaad te doen is door de influisteringen of innerlijke gedachten (wasswassa) en we zoeken toevlucht bij Allah voor het ingefluister van de shayateen. Wanneer we toevlucht zoeken tot Allah en zijn naam roepen of Allah gedenken dan verdwijnen de jinns omdat ze het niet kunnen verdragen om in de aanwezigheid van de naam van Allah te zijn. Wanneer we Koran reciteren en met name surah Al Fatiha en Ayat-ul-Kursi dan verdwijnen ze ook. Ook is het wanneer de Adhan wordt uitgesproken zij dit niet kunnen verdragen, zij zullen het de rug toekeren en vluchten.

We dienen niet bang te zijn voor de jinns! Absoluut Niet! Wij dienen ons vertrouwen te leggen in Allah en te accepteren dat Allah verschillende soorten schepsel op deze aarde heeft geschapen.

Een van de belangrijkste voordelen van het leren over de jinns is dat onze imaan in Allah vergroot zal worden. Dit is  omdat we alleen dan beseffen dat we de jinns niet kunnen zien dus het vertrouwen in Allah is onze enige bescherming tegen de jinns. We de bescherming van Allah nodig en hoe dichter we bij Allah zijn hoe beter we Tawheed zullen begrijpen. Dus des te meer Dhikr (gedenken van Allah) en we meer koran reciteren, hoe meer bescherming wij zullen hebben tegen de jinns (shayateen). De Profeet (vzmh) vertelde dat Dhikr een fort is dat je beschermt tegen de Shaytaan. We moeten dit dus absoluut implementeren in ons dagelijks leven. Belangrijk dus dat we wanneer we ons huis binnen treden, het toilet binnentreden, het huis te verlaten en/of wanneer we beginnen met eten dienen we dhikr te verrichten (Allah gedenken). Kennis hebben over het bestaan ​​van de jinns en kennis hebben over deze vijanden die er zijn (de slechte jinns) houdt ons allert en wat tevens voor ons een aanleiding is om onze Heer Allah te gedenken.

Er zijn vele wapens tegen de shayateen en deze zullen worden behandeld in een ander onderwerp. In de tussentijd vragen we Allah om ons en de degenen die hem vaak de hele dag gedenken om ons te beschermen tegen het kwaad van onszelf en het kwaad en van de Shaytaan en om ons te leiden en te begeleiden en ons te haasten in zijn gedenkingen.

Ameen